Nedeljno održavanje bazena je važno za lep izgled i dugovečnost Vašeg bazena. Izaberite jedan dan u nedelji kada možete da izvršite ove korake.


Korak 1

Potrebno je očistiti vodenu liniju i naslage na unutrašnjoj strani bazena. Losioni, ulja i kreme za sunčanje plutaju po površini vode i često formiraju prsten na vodenoj liniji bazena. Ako primitite da se to dogodilo, uzmite mekani sunđer i obrišite.Ukoliko to nije dovoljno može se koristiti hemijsko sredstvo za čišćenje površina i tretiranje tog područja.


Korak 2

Očistite stranice i dno bazena, a posebno obratite pažnju na nisko ležeca područja, izbočine, merdevine ili stepenice. Može se desiti da i u normalnim uslovima dezinfekcije, alge rastu u oblastima gde cirkulacija nije dobra, a to je uglavnom na ovim
mestima. Četkanje je naročito korisno u periodu neaktivnosti jer pomaže da se spreči rast algi i nakupljanje naslaga ispod površine vode.


Korak 3

Treći korak je usisavanje bazena i u zavisnosti od upotrebe, Vaš bazen će možda morati da se usisava česce od jednom nedeljno. Prljavština, lisće, bube i drugi materijali pronađu put do dna bazena. Prilikom usisavanja treba prelaziti polako preko naslaga. Za jednostavnije održavanje, razmislite o upotrebi automatskog čistaca bazena.


Korak 4

Očistite prostor oko bazena koristeći metlu ili mlaz vode. Počnite od ivice bazena i gurajte dalje od vode. Ako ovo redovno radite, uštedećete vreme jer nećete morati često da usisavate bazen i praznite korpe u skimeru i filteru.

Korak 5

Poverite nivoe hemikalija. Praktično svi programi tretmana vode za bazene zahtevaju nedeljne dodatke hemikalija. Hemikalije za podršku kao sto su algicidi, sredstva za bistrenje vode, inhibitori rdje i kamenca često zahtevaju nedeljne doze. PH ne bi trebalo da bude ni prenizak ni previsok, treba ga drzati izmedju 7.4 do 7.6, a savrsen je 7.5, dok nivo hlora treba da bude oko dva do cetiri PPM. Optimalni nivo alkalnosti je oko 80 do 150 PPM i pomoći će u održavanju nivoa Ph vode.